Vegan

Gezond eten als vegetariër

Als vegetariërs kan het zo zijn dat je bepaalde voedingsstoffen iets minder binnenkrijgt dan mensen die wél vles eten. Echter kun je er met de juiste kennis voor zorgen dat je alsnog genoeg gezonde voeding krijgt. Het is een kwestie van de tekorten die je uit vlees haalt, compenseren met ander gezond eten.

In deze blog geven we je dan ook graag een aantal tips om alsnog genoeg gezonde voeding binnen te krijgen. Want dat is heel goed mogelijk. Zelfs wanneer je geen vlees meer eet.

Eiwitten

Vlees is een belangrijke bron voor eiwitten. En als vegetariër zal je merken dat je hierdoor minder eiwitten binnenkrijgt. Echter is dit heel goed te compenseren door je eiwitten uit andere bronnen te halen.

Het is belangrijk om de meest eiwitrijke bronnen te vinden. En wij zullen je alvast een aantal voorbeelden geven van deze bronnen:

  • Bonen
  • Erwten
  • noten
  • sojaproducten
  • (Eventueel eieren en zuivelproducten)

We hebben eieren en zuivelproducten even tussen haakjes gezet. Want dit is voor iedereen anders. Sommige vegetariërs mijden eieren en zuivelproducten ook uit hun voedselpatroon.

Calcium

Calcium is erg belangrijk voor je. Zo draagt het bij aan het bouwen van stevige botten en tanden. Consumeer jij zuivelproducten? Dan hoef je jezelf over calcium geen zorgen te maken. Doe je dit niet? Dan kun je met calcium verrijkte sojamelk drinken. Of andere producten die met calcium verrijkt zijn. Denk aan ontbijtgranen, sinaasappelsap en sommige bladgroenten.

Veel bonen en erwten consumeren

We gaven het al aan bij het opnemen van eiwitten. Maar bonen en erwten zijn simpelweg erg gezond. Ze bevatten enorm veel voedingsstoffen. Waardoor ze eigenlijk voor iedereen een goede manier zijn om essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

Doe simpele aanpassingen

Als vegetariër moet je soms ook niet te moeilijk denken. Veel gerechten kun je blijven eten. Maar je moet gewoon even het vlees weglaten. Denk aan een pizza salami. Deze kun je simpelweg vervangen door een pizza margarita.

Noten als snacks

Ook noten bevatten enorm veel voedingsstoffen. Denk aan gezonde vetten, vitamines en mineralen. Je kunt ze verwerken in je gerechten. Of gewoon eten als tussendoortje. Lekker én gezond!

Neem vitamine B2

Vitamine B2 komt alleen voor in dierlijke producten. En van nature zal je het nergens anders in vinden. Echter zijn er producten welke verrijkt zijn met vitamine B2. We raden je aan deze te consumeren. Of een vitamine B2 supplement te nemen.